返回列表 發新帖
樓主: tmmi
打印 上一主題 下一主題

Seas x Focal Scala

關閉 [複製鏈接]
ayuen 發表於 2012-5-17 20:30:43 | 顯示全部樓層
百叭齊放,DIY風起雲湧。
ayuen 發表於 2012-5-17 20:46:31 | 顯示全部樓層
回復 148# tmmi
唔知屍兄用前衛杏加橙焗漆,定雀眼樹根黑壇呢類呢?
ayuen 發表於 2012-5-18 23:30:52 | 顯示全部樓層
落手落腳密密製造中!我走左去聽Focal Grande Utopia 及 每邊兩隻10吋Seas鎂盤嘅Snell.
ayuen 發表於 2012-5-18 23:55:36 | 顯示全部樓層
回復 156# tmmi
Sure. Snell A7 illusion reference tower,黃金高音,雙中音,雙10吋鎂低,訂價美金5萬!
ayuen 發表於 2012-5-19 12:08:08 | 顯示全部樓層
兩對Seas x Focal作啞鈴打孖一齊來會點?One Year to tune up? No problem la.
高音中音喇叭位置要對掉,單元距離改孌,分音要計算過(又要請佛頭兄幫幫手)高頻干擾
就加D吸音擋擋佢。當兩對喇叭做好後並聯來玩下,如何?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ayuen 發表於 2012-5-19 12:41:09 | 顯示全部樓層
Oh, this odd looking one...claimed that no 2 sides are parallel to avoid station wave. Thanks for bringing my memory to the days of using 801 some 25 years ago. Time flies mate.
ayuen 發表於 2012-5-19 14:01:18 | 顯示全部樓層
對啊佛頭兄,time has proven this is one of the best design. 唔想做海螺,我地唯有變晒啤酒桶身型
ayuen 發表於 2012-5-22 20:24:07 | 顯示全部樓層
兩個嫩漢加我呢個中漢推車仔送MDF板去師傅度,好很重,呢批板只夠做兩對!應該一兩個禮拜就會有料到!

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-22 22:52:38 | 顯示全部樓層
係囉,佛頭兄問駛唔駛出如來神掌我仲話唔駛,低估左D來佬板嘅重量,老漢又唔來幫手推車~仔!
ayuen 發表於 2012-5-22 23:07:48 | 顯示全部樓層
楊師父做喇叭出晒名,經師弟介紹仲收友情價。比詳細圖則佢一睇乜都唔駛多講,佢仲比左D寶貴意見!熱切期待。
ayuen 發表於 2012-5-22 23:26:09 | 顯示全部樓層
好啊!歡迎幫耳
ayuen 發表於 2012-5-22 23:31:30 | 顯示全部樓層
老漢時間剛剛好等我地一搬完就打電話嚟問,請唔請老漢推.........車
tmmi 發表於 2012-5-22 22:59

老漢推板推成點唧?上D相來昅昅,唔駛怕醜喎。
ayuen 發表於 2012-5-23 12:36:16 | 顯示全部樓層
佢地推得咁開心,你幫佢地post啦!
ayuen 發表於 2012-5-25 23:15:59 | 顯示全部樓層
咁嘅進度,可能下星期收貨!
ayuen 發表於 2012-5-27 01:16:49 | 顯示全部樓層
駛唔駛出血餵蚊,出征餵女呀?
ayuen 發表於 2012-5-27 01:26:35 | 顯示全部樓層
圖劃漏左,楊師父call來,又係一句起,兩句止已經知我想做乜,勁!
下星期我地收貨,猛師兄自己做箱照辦煮碗就得
ayuen 發表於 2012-5-27 15:16:38 | 顯示全部樓層
見D師兄推得咁過癮,執通個workshop,我又自己推Eton x Focal。半日推左幾塊酒桶及一塊四分面板,開坑側板及加厚一吋斜面板攪唔掂就上料比楊師父代工。
都叫做出左一點DIY力

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-27 19:02:02 | 顯示全部樓層
處理好晒至開門出來,so far so good
ayuen 發表於 2012-5-31 18:36:34 | 顯示全部樓層
賣相好得!高貴大體,難怪Focal廠呢個class訂價40萬。
ayuen 發表於 2012-5-31 20:48:54 | 顯示全部樓層
來日方長,有我地幾個DIY玩星,一浪接一浪,大把機會喎佛頭兄!
ayuen 發表於 2012-5-31 21:35:00 | 顯示全部樓層
佛頭兄你下次幾時返泥?等你幫耳校喇叭!
ayuen 發表於 2012-5-31 22:03:38 | 顯示全部樓層
只要係美女,有無胸都call齊D師兄弟來囉!
ayuen 發表於 2012-6-6 00:11:41 | 顯示全部樓層
. . . 烏托邦呢?  到左彼岸未呀?
i886 發表於 2012-6-5 23:30

主要部份完成八八九九,師父今日做面網了,好快完成。萬事俱備,只欠高音,希望好D到。
ayuen 發表於 2012-6-6 01:43:03 | 顯示全部樓層
axgroup兄,絕對是,手工比做一般喇叭多好很多,慶幸是得到做喇叭大師父出手!
ayuen 發表於 2012-6-6 12:35:18 | 顯示全部樓層

回復 206# mcw
搞呢隻嘢,對DIY絕對是個挑戰,電腦鐳射死光鎗應該一功,再經楊師父妙手execute出來效果才有這樣好。
分音外置,這方面也引入新接線配件,唔係十幾對WBT或古河買都買窮。
ayuen 發表於 2012-6-9 21:03:16 | 顯示全部樓層
Yuen兄今日麻煩你同高大威幫我搬對烏托邦,淨係隻底音箱都60幾磅成套接近200磅,真係唔講得笑,下次輪到我 ...
tmmi 發表於 2012-6-9 20:18

仲要多得老友盧博士幫忙,三條友剩係搬到一層落客廳已經散左,明天有力至搬多一層落workshop噴油!對喇叭將來都會擺係客廳,而家擺埋你對喺度都幾好睇。

急不及待,吃完飯急不及待拆隻出來昅昅,老婆話真係幾型喎!佢滿意就得囉,小三順利入宮,相信你老婆都唔會咋你型~

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-9 21:32:49 | 顯示全部樓層
放多一組上去(多一隻10吋鎂低音),五呎幾...我沒有六呎高

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-9 21:36:18 | 顯示全部樓層
回復 211# tmmi
攞兩餅嘢毒我佢就叻,我地次次推板佢就自己去左推車
ayuen 發表於 2012-6-9 21:45:39 | 顯示全部樓層
嗱嗱嗱,又係搬完至蒲頭,鬧到佢打吃嗤先!
ayuen 發表於 2012-6-9 22:06:08 | 顯示全部樓層
回復 216# ckeung
楊師父係香港造喇叭冧巴溫,猛男可能最終要搵佢出手!
ayuen 發表於 2012-6-9 22:22:03 | 顯示全部樓層
東島長離咪無得玩...我謀左佢D單元先!
ayuen 發表於 2012-6-10 12:17:34 | 顯示全部樓層

楊師父好多job,四大癲王阻住佢workshop,所以一做好就想幫佢清塲,最甘係出貨時包膠保護要將8組嘢反轉再反轉,三條友返到我屋企已經謝晒,逸強運落一層樓梯就嘆冷氣聽歌算了!

黐銀線,瞓左12粒鍾,仲有D倦!上星期打波最後一set炒人6:0,睇來今日比人炒
ayuen 發表於 2012-6-10 15:56:40 | 顯示全部樓層
抬左一隻落hifi廳度,泊喺對ETON度有型有格,未上色都咁靚,正! 明天開始上底油。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-12 12:12:52 | 顯示全部樓層
我個人覺得高大威這蕉比較正宗,雙腳微微彎曲,雙掌禁板,羅柚向西
tmmi 發表於 2012-6-12 11:25

用晒腰力,腳力嚟出蕉!果真正宗推板車姿勢,可惜佢未夠老~
ayuen 發表於 2012-6-12 12:17:12 | 顯示全部樓層
回復 224# tmmi
仲話過嚟攞圖幫手做M10機箱,又係German Harbour德國港(得過講)!
ayuen 發表於 2012-6-13 23:43:39 | 顯示全部樓層

本來音箱有dens及pinholes要批灰,但底油用左不計成本嘅航天級膠水(非揮發性,所以乾後唔會收縮),相信上三層連D窿窿都封埋,批灰都慳番。亦要再一次稱讚楊師父手工超卓,做少好多嘢!
未來幾日預測落雨,如果抬唔倒兩對喇叭出花園噴油就要續對喺workshop噴,target下星期做好一對抬過高大威到。喇叭到左飛芝場,飛芝塲會唔會猛男出貨呀!
ayuen 發表於 2012-6-19 23:37:52 | 顯示全部樓層
今日去買唔甩毛油掃,剛剛上完第二層底油,立立令!
見D油漆師父掃得咁易,原來油掃都有學問,甩毛四蚊個,唔甩毛要十一蚊個,又知多樣嘢。
ayuen 發表於 2012-6-22 00:19:34 | 顯示全部樓層

回復 241# i886
佛頭兄,廣州ok喎,落雨粉啫,我地十點幾call過你但唔通。
逛左大半曰街,thomas同猛男攞埋高音單元,整晒料,我就仲爭底音,向代理訂左,希望下一水到!
ayuen 發表於 2012-6-22 01:23:46 | 顯示全部樓層
這對喇叭箱是否要計好多數設計出來還是看相片做出來的?

價值不菲噢
李練 發表於 2012-6-21 20:14

李練兄,喇叭箱是要根據喇叭單元各數值計算設計出來的。
我們造這喇叭價錢並非想像般貴。
ayuen 發表於 2012-6-22 01:50:53 | 顯示全部樓層
李先生識matlab?咁你都應該知道唔係三言兩語喺條thread可以講完,有興趣約埋飲茶至傾。
ayuen 發表於 2012-6-22 12:50:58 | 顯示全部樓層

李練若非裝神弄鬼或替人做媒,怕乜出來飲茶見面打個招呼?識matlab計數做simulation,又識問用乜做主要公式,咁有料,駛乜問基本問題,自己都搵到,寫份thesis都得喇!

飲茶仍基本禮儀,我無睇漫畫,亦不是只活在網絡世界的鬼崇見不得人人物,最不怕約D師兄師出泥飲茶正面討論技術問題。BTW,我都有同diyaudio喺香港國內的師兄弟飲茶食晚飯~
ayuen 發表於 2012-6-22 16:18:24 | 顯示全部樓層
之前有過dispute,經網主作公正調解後事過境遷不再談論。道不同,不相為謀,更不想跟虛擬的並無此人有任何瓜葛!

請睇清楚,呢度係發燒同好會,唔係技術討論區,我地幾個將玩緊嘅嘢share出嚟,你要問公式同軟件應用可參考以下網頁,咁喏有你唔識嘅expert識應用呢兩樣嘢

http://www.hififever.com/discuz/ ... &extra=page%3D1

你有睇清楚至發問都知我地幾個唔係斤斤計較,根本無話過要你比錢至過料嘅人。無需要借少少嘢challenge,你唔係搞亂檔之人一佰幾拾或一千幾佰都係我比。

我唔係仲好似廿幾年前讀緊U咁,與時並進,技術嘅嘢再唔係紙上談兵,見面時開部電腦,納D紙筆,再加落手落腳實行,理論同實踐並重,李先生唔用呢D approach同methodology我無話可說。免起事端,end of discussion.
ayuen 發表於 2012-6-22 17:23:34 | 顯示全部樓層
錯,我係唔想喺網上講D具爭議性又無肯定答案嘅嘢,今日係李練,明天你你李剛,李我都得,網絡大多不付責言論,搞完事就走,我唔想勞氣。
ayuen 發表於 2012-6-30 00:55:24 | 顯示全部樓層
wkc兄,高手唔敢當,我地一班人開開心心聚埋研究下玩下啫~

因朋友介紹,埋單計楊師父收的手工費只是香港木工市價約六成(註:我們這喇叭側板內外都是桶型,並非廠喇叭內裡是平板,桶外型只是裝置,所以手工比較多及複雜,兩對造了整整三星期)。就這對兩對喇叭造價來說,我個人來說絕對是超值。

楊師父比我們年長,今次造的喇叭很大,材料多而重,所以我們幾個自己搬搬抬抬上料。如果你做的是小型喇叭,楊師父可能有足夠芬蘭板。用芬蘭板建議唔駛粘木皮,木本身上幾層臘而經好靚,不過是淺色。如喜歡其他木皮作外觀,可考慮用較便宜的MDF板,價錢只是芬蘭板的五份一(但特別款木皮可以貴到幾千蚊一塊4x8呎!)

一班師兄弟剛才跟楊師父吃晚飯,提及你的問題,我會pm你楊師父電話,你直接找他說明需要,材料安排及報價。hope this helps.
ayuen 發表於 2012-6-30 12:14:50 | 顯示全部樓層
我也沒在這裡作任何推廣或私人買賣,純粹回覆wkc兄提出關於造喇叭'貴不貴'及木工師父的問題。價錢亦留待wkc兄直接找師父傾。
ayuen 發表於 2012-7-2 23:35:34 | 顯示全部樓層
狐狸終於露出尾巴,明眼人都知我叫李練呢個人岀來飲茶的真正目的,想做網絡盜賊或玩過幾年matlab想借D意發難嘅人唔敢出來見人,用飲茶嗰幾十蚊混淆視聽低唔低B呀?某君自己發難渣唔玩竟被包裝成中左招,又來抹黑別人。未有痛定思痛,仲衰過舊時。
本以為網主公正兩天前將李練這用戶removed,現在走番出來搞事不特止,被revoked的竟然是敢作敢言的佛頭i886兄,無辦法,利字當頭,網主要幫搵錢的自己友。我做人處事每每希望圓滑一點,但這樣的網站實非我輦應該支持。網主亦可將我及所有反對聲音者ID revoke,你地自己玩晒佢。唔係剩得你地想點玩就點玩,香港仍很多地方讓我們批評及踢爆害群之馬!