查看: 104082|回復: 280

Seas x Focal Scala

關閉 [複製鏈接]
tmmi 發表於 2012-5-7 10:44:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各師兄經過M10一輪洗禮後,再向喇叭出手,今次用 Seas 最頂級單元配合 Scala 音箱,誓要將屋企套音響發揮至極點

Seas 頂級單元 10吋低音; 5吋中音; 黃金高音(頂班)

電腦3D圖

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
admin + 5 精品文章

查看全部評分

i886 發表於 2012-5-7 11:26:27 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 11:36:22 | 顯示全部樓層
上星期我地已經攞咗呢支M10去代理樹掃清所有單元
martin88 發表於 2012-5-7 12:14:54 | 顯示全部樓層
回復 2# i886

嘩 I~,又就嚟有強值裝甲出現啦喂
ayuen 發表於 2012-5-7 12:17:13 | 顯示全部樓層
M10一佰個,Utopia scala四拾個,DIYer用a fraction of the price打造高級,超級音響器材。
超鐘意酒桶型聲箱,有實際,又有姿勢,砌得又睇得,屋企擺件藝術品老婆無詐形!
i886 發表於 2012-5-7 12:17:57 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 13:15:46 | 顯示全部樓層
回復 1# tmmi
Thomas兄,得閒post對10吋鎂盤比各師兄昅昅 米國人話齋,big is beauty.
ayuen 發表於 2012-5-7 14:03:22 | 顯示全部樓層
回復 4# martin88
馬兄,今次出動鐳射鎗,stay tuned.
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 14:43:58 | 顯示全部樓層

黃金中音 E0043 5吋特殊凃層纸盆

黃金低音 E0026 10吋鋁鎂合金盆

因狗頭師兄鍾情鎂盆,所以放棄用一套銀子弹嘅10吋 Nextel 合成紙盒改用10吋金子彈鎂盆,
而黃金高音 E0040(High End)要到26號才到貨

本帖子中包含更多資源

x
martin88 發表於 2012-5-7 14:53:59 | 顯示全部樓層
回復 8# ayuen

ayuen前輩,鐳射鎗一出就有殺冇賠
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 14:54:03 | 顯示全部樓層
M10一佰個,Utopia scala四拾個,DIYer用a fraction of the price打造高級,超級音響器材。
超鐘意酒桶型聲 ...
ayuen 發表於 2012-5-7 12:17

頂、底欖核板玩雷射鎗,一套喇叭射12塊
martin88 發表於 2012-5-7 14:55:56 | 顯示全部樓層
回復 6# i886

咁靚,真係恨死人啦
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 14:59:54 | 顯示全部樓層
回復  i886

咁靚,真係恨死人啦
martin88 發表於 2012-5-7 14:55

條狗頭師兄話將對喇叭,1只噴杏色1只噴橙色,重燃靚過佢老婆黃飛鴻呀
martin88 發表於 2012-5-7 15:03:24 | 顯示全部樓層
C兄你對叭鎂到都冇得再鎂,一勾重鎚出擊,唔使後悔
i886 發表於 2012-5-7 15:05:28 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-7 15:05:48 | 顯示全部樓層
回復 13# tmmi

唔係嘩,修羅男爵都來埋
ayuen 發表於 2012-5-7 15:09:42 | 顯示全部樓層
回復 13# tmmi
橙溝綠,米襯藍,杏加橙,創意無限,
i886 發表於 2012-5-7 15:11:01 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-7 15:14:34 | 顯示全部樓層
回復 15# i886

重有一日要填海,但我怕發燒音响個洞係永遠填不滿
ayuen 發表於 2012-5-7 15:16:42 | 顯示全部樓層
回復 10# martin88
Terminator 20年前已經用來射人,我地HK Hifi DIYer用得遲,我應該一早引入來應用。
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 15:17:05 | 顯示全部樓層
回復  martin88

唔遲格, 馬師父,
嘟係時候搬你對B&W去填海, 跟住搭單, 上馬, 跟住做, 掂晒~ ...
i886 發表於 2012-5-7 15:05

延續上次垣克掃黑柴後,上星期又出動雷射鎗搶單元,已經有屍兄未能搶到心有不甘,所以馬師父要快考慮
ayuen 發表於 2012-5-7 15:21:02 | 顯示全部樓層
回復 18# i886
係囉,又俾呢D師兄掃倒,開聲後我D三文治盤可能要填洞!
i886 發表於 2012-5-7 15:32:10 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-7 15:38:39 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 15:51:26 | 顯示全部樓層

回復 23# i886
佛頭兄你要搵定6072同5687比部M10囉。AN掃左好多,已經要買貴米了!
BG同cat 7線留到比你,但NOS膽我每款只得兩套,實在無能為力。寄望modi sir找到啦!
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 16:00:11 | 顯示全部樓層
510師兄你部1955MK2同cat7煲成點呀,有無興趣上船一齋玩大喇叭
ayuen 發表於 2012-5-7 16:05:17 | 顯示全部樓層
回復 24# i886
多謝佛頭兄支持!呢對老友跟左我20年,我會幫佢翻身做酒桶型箱。會比對Seas x Scala 大一個碼,接近Grand Utopia。明天開鐳射激光鎗射佢地D頂底板出來!
i886 發表於 2012-5-7 16:08:23 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-7 16:12:35 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-7 16:15:32 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 16:18:50 | 顯示全部樓層
回復 26# tmmi
CDPRO2 transport今個星期到,510師兄幫手裝機搞cat 7 cable,佢去廁所都唔得閒。
我諗緊將CDPRO2同1955原子鐘分體,兩舊變四舊,遲D電源都分體,四舊變五舊...8802個原子鐘又分體!本來買電源及訊號線都買窮,但cat 7線咁平,怕乜!
我係咪short左?
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 16:21:47 | 顯示全部樓層
回復  i886
多謝佛頭兄支持!呢對老友跟左我20年,我會幫佢翻身做酒桶型箱。會比對Seas x Scala 大一個碼 ...
ayuen 發表於 2012-5-7 16:05

我地做Scale, Yuen師兄做Grande係大二個碼成二佰幾磅一隻,中間重有一隻Maestro
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 16:26:14 | 顯示全部樓層
回復  tmmi
CDPRO2 transport今個星期到,510師兄幫手裝機搞cat 7 cable,佢去廁所都唔得閒。
我諗緊將CDP ...
ayuen 發表於 2012-5-7 16:18

Yuen師兄你真係玩到走火入魔, 好彩d機樣靚身材正,唔係你老婆一定唔比你揾小三呀
i886 發表於 2012-5-7 16:30:29 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 16:34:12 | 顯示全部樓層
回復 29# i886
用laser打左頂底板就交俾木工師傅做圍邊桶型,我識都唔敢係屋企開鋸!最後仲要焗汔車漆油,我對老友前面面板加炭纖。如果focal grande 賣兩三球,我點都要幫我對老友著套靚衫。
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 16:38:20 | 顯示全部樓層
玩design, 猛男最勁原裝黑+橙,佢話要杏+橙
ayuen 發表於 2012-5-7 16:40:14 | 顯示全部樓層
回復 33# tmmi
自從M10入主後,我整乜老婆都唔投訴,block埋個花園境都得!所以下一步找到JBL375中音就會開工做對15"鈷磁back load horn嚟玩。
i886 發表於 2012-5-7 16:45:33 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 16:46:04 | 顯示全部樓層
玩design, 猛男最勁原裝黑+橙,佢話要杏+橙
tmmi 發表於 2012-5-7 16:38

林保堅尼綠或橙,sharp到爆!橙色容易襯木傢具。
ayuen 發表於 2012-5-7 16:52:10 | 顯示全部樓層
回復 38# i886
佢同工人都搞到滿屋花,互相respect對方嗜好。Thomas兄都同老婆好sweet架!
i886 發表於 2012-5-7 16:59:38 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 17:06:05 | 顯示全部樓層
回復 33# tmmi
Thomas兄你玩到三路喇叭,仲要頂班高中低,高效率加有超強分析力,少少嘢都分辨到,我驚你到時都分拆再分拆呀!
ayuen 發表於 2012-5-7 17:25:54 | 顯示全部樓層
回復 41# i886
花園每日都有好多動物朋友探訪,松鼠、雀仔、青蛙等,不過今朝又來了不速之嚇,搞到老婆同雀仔鬼殺咁嘈。春天到,蛇哥又出來搵食,工人話自來蛙一家五口唔見左兩隻,唔知係咪比佢吃左!

本帖子中包含更多資源

x
martin88 發表於 2012-5-7 17:45:51 | 顯示全部樓層
le 條一定係飯鏟頭,個頭都唔見咗,已經鏟咗入D泥度,我睇去重有排掘
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 17:52:21 | 顯示全部樓層
回復  i886
佢同工人都搞到滿屋花,互相respect對方嗜好。Thomas兄都同老婆好sweet架! ...
ayuen 發表於 2012-5-7 16:52

琴晚同老婆飲紅酒聽黑膠,聽到成3點,攪到依家重WingWing地
ayuen 發表於 2012-5-7 17:53:39 | 顯示全部樓層
隔鄰個花王話呢轆叫水律蛇,唔毒嘅,但佢見過有青BB好毒嘅青足蛇出現,叫大家要小心!
ayuen 發表於 2012-5-7 17:58:11 | 顯示全部樓層
琴晚同老婆飲紅酒聽黑膠,聽到成3點,攪到依家重WingWing地
tmmi 發表於 2012-5-7 17:52

對酒當歌,人生幾何?仲係同honey添!我都聽歌飲嘢,不過係奶茶或豆漿
manlam168 發表於 2012-5-7 18:02:43 | 顯示全部樓層
嘩!Tmmi
好熱鬧呀,幾個鐘有46個回應,真西利.
martin88 發表於 2012-5-7 18:06:08 | 顯示全部樓層
回復 48# manlam168

係好西利先至啱
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 18:07:02 | 顯示全部樓層
嘩!Tmmi
好熱鬧呀,幾個鐘有46個回應,真西利.
manlam168 發表於 2012-5-7 18:02

你條狗頭玩whatsapp都好西利㗎,唔係話將你被捉黃腳雞d相放上去你都唔浦頭