[課程/工作坊] 2015年11月 - 分體膽前級(牛輸出), 膽後級300B制作工作坊

admin 發表於 2015-10-6 21:35:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
活動類型:
課程/工作坊
開始時間:
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
600 元
已報名人數:
剩餘名額:
3 人
報名截止:
2015年11月 - 萬眾期待: 搭棚分體膽前級(牛輸出) 及 膽後級300B 制作工作坊

由Modi精心設計的制作工作坊,今次選用頂級M10線路分體牛輸出前級和300B膽後級。一聽難忘! DIY價錢,超班享受!

課程會教授大家

1. 安全措施
2. 膽機組裝技巧
3. 製作需注意的事項
4. 接線/接地技巧
5. 焊接技巧
6. 測試及改良方法

套件有多種配搭選擇, 絕對可滿足不同用家的需要 (可只砌前級,後級或兩套一起砌). .

M10分體前級經濟版 $5880 包電源獨立機箱, 放大獨立機箱,電源和輸出牛,機內零件,膽,插座,VOL制等等
M10分體前級高級版 $9800 起包電源獨立機箱, 放大獨立機箱,特別訂制電源和輸出牛,機內高級零件,膽,插座,VOL制等等。完成後可以即時攞番屋企聽!
300B膽後級經濟版 $5880 包機箱,電源和輸出牛,機內零件,插座等等 (不包膽)
另有升級套餐可供選擇

名額: 每班最多5名

日期:
2015年11月21日 (六) – 2:30pm-5:00pm -理論/試機/選料
2015年11月28日 (六) – 2:30pm-7:30pm - 組裝
2015年12月5日 (六) – 2:30pm-7:30pm - 組裝
2015年12月12日 (六) – 2:30pm-7:30pm - 組裝
2015年12月19日 (六) – 2:30pm-7:30pm - 組裝/測試/改良

課程費用: 大特價$600 (參加過我們其他工作坊的可以$400參加)
套件: 可在第一堂決定用料和訂購

參加者可接下面的 "我參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.

已付款:
Benz3128

上一班同學們感受

Manlam168: modi sir, 我昨日搬了300B回家晚上開機,一開機兩分鐘, 然後問隻老虎,D聲得吾得,她說差不多, 之後過多十分鐘再問她,她說好過部240好多. 今日出現一D怪事,我隻老虎竟然同我講今日吾打麻雀, 食完中午飯回家聽歌,吾通部機真係禁好聲,竟然放棄打麻雀???????
我套前後級終完成了,越聽D聲越正.

Alanfan: 多謝Modi Sir幫忙我才能完成這6sn7牛前級的心願!! 對我來說課程中學到最有用的其實是焊接技巧,以前一直自學,現在才知道用錯了方法!

ckeung: 今天終於準備好線材, 前級開聲, 開聲巳有改善, 越煲越靚,層次好了

hotc:
好開心, 完成了我的DEFAULT 300B,在煲中多謝Modi Sir 及所有師兄指導遲些再考慮整番部DAC

Manlam168: modi sir, 我昨日搬了300B回家晚上開機,一開機兩分鐘, 然後問隻老虎,D聲得吾得,她說差不多, 之後過多十分鐘再問她,她說好過部240好多. 今日出現一D怪事,我隻老虎竟然同我講今日吾打麻雀, 食完中午飯回家聽歌,吾通部機真係禁好聲,竟然放棄打麻雀??????? 我套前後級終完成了,越聽D聲越正.

Alanfan: 多謝Modi Sir幫忙我才能完成這6sn7牛前級的心願!! 對我來說課程中學到最有用的其實是焊接技巧,以前一直自學,現在才知道用錯了方法!

ckeung: 今天終於準備好線材, 前級開聲, 開聲巳有改善, 越煲越靚,層次好了

hotc: 好開心, 完成了我的DEFAULT 300B,在煲中多謝Modi Sir 及所有師兄指導遲些再考慮整番部DAC

georgechg: 好開心,終於完成了分體前級。但好可惜,冇訂到超靚銅板;而家得個恨字 多謝Modi sir 教導。學咗好多野。煲咗一排,啲聲果然平衡啲,多謝Modi sir ;原來MCap要煲好耐嘅。樓上Tam同學講得無錯,原來跟機的12AY7啲聲好厚,厚到過肥。Modi sir多謝你教我換膽較聲。我覺得呢個課程,除咗部機價錢好抵,仲學咗好多野。

TAM: 我等一次diy膽機,多謝Modi Sir友善的教度, 學到很多知識。我highly recommend名位有興趣diy的朋友參加Hifi Fever 的課程

Bambipig007:  幣!老婆踢場諗住要熄機,點知大人佢坐咗我個位仲叫我開大聲D!佢話哩部機聽落舒服得多

imsp:  其實個個知道的東西都不一樣,想在堂上學的東西有時都不一樣。焊接的示範,理論講解剛剛是在網上看不明的東西。不過在上堂前,我已經用了很多時間去找資料。最後除了要多謝Modi sir同KK sir的幫忙,套件的性價比之高,大家都不能睇少。我只是upgrade單晶銅接線,交連電容同膽。煲了一星期後,發覺用同價錢一定買唔到一樣質素的廠機。

已通過 (2 人)

留言 每人花銷 申請時間
Benz3128

我想參加,請問怎樣付款

自付 2015-10-19 12:34
leotsang

I will join this course. Please kindly advise the process. Thanks. leotsang@gmail.com

自付 2015-10-19 10:43

暫未通過 (1 人)

留言 每人花銷 申請時間
ajlo 自付 2015-11-21 13:11

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| admin 發表於 2015-10-19 16:20:58 | 顯示全部樓層
Thanks Benz3128, leotsang 報名!
ajlo 發表於 2015-11-10 13:51:15 來自手機 | 顯示全部樓層
請問部300B膽後級經濟版輸出多少W? 擔心推不好家裡對86db speaker....
modi 發表於 2015-11-10 18:30:49 | 顯示全部樓層
ajlo 發表於 2015-11-10 13:51
請問部300B膽後級經濟版輸出多少W? 擔心推不好家裡對86db speaker....

8W.我自己用的喇叭也是差不多這個dB值,所以放心!
ajlo 發表於 2015-11-21 14:30:21 來自手機 | 顯示全部樓層
請問今天會否如期開班嗎?
redevil7hk 發表於 2016-1-20 16:31:02 | 顯示全部樓層
新班幾時開 ?