查看: 39199|回復: 6

[課程/工作坊] 2017年9月-300VA,800VA 全新系列隔離牛 + 電源線製作班

admin 發表於 2017-8-22 13:10:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
活動類型:
課程/工作坊
開始時間:
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
300 元
已報名人數:
剩餘名額:
0 人
報名截止:
全新系列隔離牛製作班
音響隔離牛製作班由經驗豐富, 具備註冊電業工程人員牌照的導師任教. 由電源理論, 製作技巧, 要點, 安全規則, 測試等等全面兼顧. 務求各學員除了可擁有一套自己製作的隔離牛之外, 當中亦可學到電源的基礎知識.

套件:
300VA, 800VA隔離牛套件

電源線材製作班
經過多種線材測試, 我們成功配搭了多款高質素的音響線材組合.

製作班會從電學, 物料等方面講解不同電源線的分別, 測試及親手製作一條高質素和安全的音響線材. 套件有多種配搭選擇, 絕對可滿足不同用家的需要.

日期:
試聽隔離牛/各種線材/理論: 2017年9月22日 (五) 7:30pm-9:00pm
造牛:2017年10月7日 (六)  2:30pm-7:00pm

課程費用: 特價 $300 包晒兩個課程

隔離牛套件 : 300VA 連全鋁機箱, 1個插座, 配件 大特價$1440起
300VA隔離牛機箱 215Wx62Hx308D mm

隔離牛套件 : 800VA 連全鋁機箱, 2個插座, 配件 大特價$2480起
800VA隔離牛機箱 260Wx70Hx311D mm

電源線套件: 由$500起
另有Upgrade組件如 Softstart / DC Blocker / Filter 等可升級

名額:5人, 先報名先得.
參加者可接下面的 "我參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.

(已報名):
easy
cxmcpa
waruneko (Paid)
ABBA6988 (Paid)
fuwingwa (Paid)
Tom (Facebook) (Paid)
Jack (Facebook) * 2 (Paid)
Wilson (Facebook) (paid)
Jacky Wong (Facebook) (Paid)
Winson (confirmed)

300VA 隔離牛 + Upgrade Softstart / DC Blocker + Filter

300VA 隔離牛 + Upgrade Softstart / DC Blocker + Filter

300VA 隔離牛 + Upgrade Softstart / DC Blocker

注意: 美式座不合在香港使用

Upgrade 組件 Filter 用的高級電感

前參加者 Comment:

aykc: 我製作的隔離牛是1500VA的,接駁了CDP和前級,後級直接入牆.
使用十多小時後,與沒有隔離牛比較... 用了隔牛後,音場闊了,離箱感覺大左,合起雙眼會覺得間房大左;細微聲音也清晰了,比之前有條理得多, 慶幸,音色沒有明顯改變.
我相信煲多幾十個鐘,聲音會更上一層樓!!

9.9N銅 : This 隔離牛 is fine to me - not generate heat - sound stable - improve 弱音

martin88: 搬了隔離牛回家已有两天,在這兩日反覆測試,用穩壓牛+隔離牛+濾波拖板,聲音雖然好聽,但不太全面,如只用隔離牛,聲音較為厚實,和很全面,但本人較喜歡用穩壓牛+隔離牛的聲音,高音細致多些,不像用濾波拖板這樣太多高音了,總括用了隔離牛高,中,低音都改善了,和音牆空間大了和靜了些,說笑講一句,就好像加了TURBO一樣,在這個課程裝製了這個隔離牛沒有失望反而有驚喜,在這多謝Modi SIR 的教導.THX.......

Halook: 之前CD機一直用跟機雞線直插拖板,現在用DIY古河電源線插落隔離牛,感覺聲音冇原先粗糙及音場更立體,大約有20%改善。

tmmi: 忠告!!! 不可一,不可再,唔係想戒都難。因為用咗兩日覺得背景靜咗好多,聽嘢又多咗又細緻咗,又一毒物。

manlam168: 隻銀牛D聲真係好舒服,好柔和,背景超寧靜, 太柔和有D人會吾喜歡, 但係我自己比較喜歡這種聲.

familyhorse: Modi Sir,十分感激你的耐心指導,令我可以一嘗DIY牛牛嘅樂趣。隻牛嘅用料真係好正!唔想浪費D靚料,我很用心去砌parts同屈線!作為DIY初哥連錫都未焊過嘅我,攬理條線攪到成12點,仲整到 fuse 都跳埋,真係唔好意思! 十分享受個製作過程同成果! 我老婆見我抱隻牛番去,即話:「呢隻嘢無 4、5千都落唔倒樓啦!」,果然識貨

ckleung17: 牛牛回家2星期,今天終於開工了。多年前家褢裝修,失敗爭取安裝獨立電源,今天可透過牛牛一償心願。

yiwenhong: 好多謝Modi Sir,唔單至教我地點樣砌牛,甚至落埋手幫學員解決問題.very nice! very pro.
仲要好多謝其他Ching,無私地share佢地既成果,同經驗,使我可以順利完成(原本我連燒焊都唔識,不過經ching一路燒一路指點,最終都搞掂).一路過程都好難忘,好開心.所以,非常值得推薦俾想砌隔離牛既Ching.

850t: 謝謝modi sir的教授,隻隔離牛好得~~~
多謝。。。。highly recommend for anyone who is interested in DIY....

kwan272: Well I had a great time. Everyone was friendly and helpful. Modi was knowledgable and very helpful too. It was a long day but very rewarding. I highly recommend this workshop

hhoo1234: 昨日整完之後好辛苦搬回家,今日剛剛試左兩小時(隔離牛的威力).初部感覺(人聲好左、分柝糼細左、底音控制得好左),好彩有上呢個課程,多謝!modi 同kk sir,本人現時覺得值得,下次再有啱我用的課程我都參加.電視、cd機、BD遲D再試…

loklok31:  未加今次的隔離牛之前,因為已有個3000w隔離牛,畫面同聲音都好好多,雜訊小左,音樂背景靜了許多,一靜細節就出來 加埋今次的隔離牛,畫面更加光更加清晰,雜訊好明顯更小,眼也突埋出黎,而因為後置喇叭噪音小了,令成個音場更立體,背景更黑,細節也出來了!

TAM: 煲了百多小時,可以試試啦!
之前己做了一隻比前級和source用,今次是做第二隻牛牛供應後級,我只有說聲音更進一步!更靜,冇壓縮。

hhoo1234: 多謝..kk,modi,admin sir
我是舊學生,隻牛好正,已用約有3年,仍好好狀態

Charlietsui: 昨日整完之後好興奮咁搬回家,今日剛剛試左4小時(隔離牛的威力).立體感好咗,人聲好咗、分柝糼細咗、底音控制得好咗,再煲耐D,肯定更好,好彩上咗呢個課程,多謝!modi 同kk sir,確係本人最超值的投資,下次再有啱我用的課程我都參加

Franky: 整體好咗,由其是低音同感情方面,但高音重有啲緊,其實每日開2個鐘,7日加埋20個鐘左右,希望再煲吓再有進步 。兩星期後-  聲,越黎越理想

已通過 (4 人)

留言 每人花銷 申請時間
fuwingwa

仲有 仲有無位?

自付 2017-9-5 23:32
ABBA6988 自付 2017-9-1 22:21
waruneko

我要參加

300 元 2017-8-23 18:10
easy 自付 2017-8-22 22:59

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| admin 發表於 2017-8-23 00:22:23 | 顯示全部樓層
Thx easy for joining!
 樓主| admin 發表於 2017-8-23 19:27:59 | 顯示全部樓層
Thx waruneko 參加
cxmcpa 發表於 2017-8-23 21:47:23 來自手機 | 顯示全部樓層
参加
 樓主| admin 發表於 2017-8-23 22:42:07 | 顯示全部樓層

Thanks, Please Check PM
 樓主| admin 發表於 2017-9-6 11:35:03 | 顯示全部樓層
暫時爆滿, 可留名後補
fuwingwa 發表於 2017-9-6 22:02:20 來自手機 | 顯示全部樓層
我要參加