查看: 17948|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

DIYEDEN DAC 同好會!

dynamicdog 發表於 2006-11-29 23:36:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
小弟用過:

SVDAC01-PLUS modified (已經賣左)

MUSILAND MD10
 樓主| dynamicdog 發表於 2006-11-30 16:48:43 | 只看該作者

第一部解碼 01-PLUS
2隻R牛, 非常重料電容, 睇料已經值回機價

第二部解碼 Great March
得番一隻R牛...電容少了, 但加了3隻Re-clock同De-Jitter, 睇料比唔上01-PLUS
但聲音比舊款柔聲, 分析力強了, 背景靜了..有進步

第三部解碼 Musiland MD10
最有驚喜, 細細部, 有Display, 而且比以前01-PLUS大摩改6粒OPA627仲要好聲,
計番條數其實仲抵玩

寫得唔好.唔好插我
有無師兄分享下
stephen2k 發表於 2006-12-1 22:47:42 | 只看該作者
這部機有得升頻和設定16 bit or 24 bit, 變化比較多一點, 講完

樓主| dynamicdog 發表於 2006-12-3 01:59:21 | 只看該作者
stephen2k兄
整返部! 加入做會員啦
stephen2k 發表於 2006-12-5 21:23:14 | 只看該作者
荷包近期唔係太聽話, 借住來聽得唔得  ops:
 樓主| dynamicdog 發表於 2006-12-5 23:13:49 | 只看該作者
stephen2k 大佬, 好呀, 交換DAC玩下ar! ha ha ha 你部咁正 :
stephen2k 發表於 2006-12-6 20:06:10 | 只看該作者
不如交換喇叭好嗎

8)
ky 發表於 2006-12-13 19:46:54 | 只看該作者
我都想交换 ops:
VAC 發表於 2006-12-15 14:08:38 | 只看該作者
我都有部MD10 DAC, 係5係可以交換喇叭玩?

JMLab 706
stephen2k 發表於 2006-12-15 19:24:43 | 只看該作者
真係噤多人話ok  :shock:
 樓主| dynamicdog 發表於 2006-12-17 01:05:32 | 只看該作者
stephen2k  大佬!

你睇完呢篇野之後就會覺得MD10抵買
http://www.hififever.com/forum/viewtopic.php?t=761&start=100
MHZS CD66加左幾多Black Gate, Jenson? Black Gate, Jenson要幾錢? 夠你買部解碼抽底埋部CD66啦

仲有呀! 買對靚膽個價都買到部MD10....Oh my!
 樓主| dynamicdog 發表於 2006-12-17 01:13:39 | 只看該作者
而家係房用電腦經MD10駁住對MA S1玩 8) [/img]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
stephen2k 發表於 2006-12-17 15:56:44 | 只看該作者
dynamic dog, 你都對DAC 好熟, 好像試過好多方法, 多一點上來分享, 千萬不要收起自己玩曬

:roll:
SSWONG 發表於 2007-1-18 16:25:55 | 只看該作者
Dynamicdog兄,

你觉得 LITE DAC-AC的磨机潜资会好过 GREAT MARCH吗?
 樓主| dynamicdog 發表於 2007-2-6 14:01:50 | 只看該作者
拎過番屋企玩0既DAC大約有20多台

Hi Fi發燒書仔, 介紹過好多天上有地下無的靚聲CDP, DAC...拎到番屋企聽完都算, 唔會多留家中
反而好多唔出名, 無乜人識的DAC, 真係幾好聲,
又有D 3幾千蚊美國貨. 靚聲過口碑好的3幾千蚊大陸貨. 大陸野唔一定平靚正. 唔出奇
但好多大陸機, 聲都唔差, 有部份幾百蚊貨仔
有心機玩摩摩佢, 好大改善

LITE DAC-AC摩改好玩!
音響感好過DAC-AH, DAC-AC少人玩, DAC-AH而家都仲有一部大摩, 用左$1k 左右去摩, 好聲過DAC Great March未摩

Great March D聲比較柔, 聽人聲一流, 換OP方便較聲
我會鍾意Great March多D, 因為粒D/A 比較新
DAC-AH, DAC-AC有古董味, 比較少有, 都玩得過, 摩改潛質DAC-AH會好過DAC-AC
SSWONG 發表於 2007-2-15 16:44:36 | 只看該作者
多谢分享经验!祝大家新年快乐!!!