打印 上一主題 下一主題

新手想買 ProAc Studio 110

godstick 發表於 2006-12-11 14:40:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
各位大佬, 我係音響新手, 煩請各位錫教:  

我因為搬新屋, 想買新組合, 但因為 budget 有限 (屋企老細話事), 而且本人口味可能和各位有點不同, 所以想聽聽大家意見.

我想買o的組合:
Amp: Denon PMA-2000AE
Spk: ProAc Studio 110
CD:  暫未有心水, 但只係想買 5k 至 6k o既機.

我主要都係聽以下類型o既音樂:

Brit Rock / Glam Rock
都係一o的唔係好 rock o既 rock music, 重點在於聽歌手浮誇同妖艷o既演譯, 一般都係介乎中性o既男聲, 一句講晒, 妖! 例如: David Bowie / Suede / Pulp / Blur / Radio Head / Oasis 果類, 都係本人喜好.

其次就係 indie 同 movie song track, 當然都會間唔中聽 jazz. 但冇特定喜好.

上過威達試過 ProAc Studio 110, 覺得音色真係不俗, 聽 Kenny G, 真係覺得好靚聲, 但耐何一放隻 Pulp 去試, 人聲完全係兩回事. 唔知係唔係因為佢個 amp 唔係我o既取向 (Cambridge 840). 人聲唔太顯, 總覺得冇咩 feel. 底音都ok. 本人覺得聽落感覺自然.

本人只係想要一套音色靚, 有層次感o既 hi-fi. 低音自然就可以, 我唔須要砰砰砰果o的, 因為都只係 Brit Rock.

本人都係第二度試過 KEF XQ1 同 iQ7, 都o岩我口味, 但論音色都係 ProAc 靚好多. 所以都好想買 ProAc.

唔知以上o既 Denon 配 ProAc 會唔會較恰當, 較合我o既取向? 請大家比下意見. 另外, 有冇好o既 cd 機介紹.

謝謝各位!
stephen2k 發表於 2006-12-11 18:21:41 | 只看該作者
買active speaker, 後級就不須再煩了, 平衡和夾機都一定有保證

如有興趣可以續談

stephen2k 發表於 2006-12-11 18:23:07 | 只看該作者
買什麼cd 機或線等等, 我覺得決定了speaker 後再研究吧

SSWONG 發表於 2006-12-13 11:35:52 | 只看該作者
大哥STEPHEN2K 讲的对,先决定了SPEAKER才看其他的! ops:
ky 發表於 2006-12-13 19:45:58 | 只看該作者
Stephen 大哥, 有什么好speaker 介绍
stephen2k 發表於 2006-12-13 22:11:24 | 只看該作者
買了後覺得唔好, 我同你回購

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
SSWONG 發表於 2006-12-15 15:55:52 | 只看該作者
Stephen 大哥,

这件野什么来头?讲点古子来听听 :  :
kokheng 發表於 2006-12-15 16:10:48 | 只看該作者
好像dynaudio
係唔係有得订阿?
 樓主| godstick 發表於 2006-12-15 17:44:41 | 只看該作者
本人想了解一下 Studio 100 是否合用 Rock Music 同 Sound Track???

想睇下各位大佬有冇試過...???

有o的人叫我買 active speaker...
唔知 110 算唔算係 active speaker???
stephen2k 發表於 2006-12-15 19:22:54 | 只看該作者
active speaker 是內置後級, ok

沒有得訂呀, 我只是提議, 我話會收回只是對它非常有信心,

聽rock , dynaudio 就更加適合吧