打印 上一主題 下一主題

sorry!

hifi1663 發表於 2006-12-28 17:19:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
sorry!
modi 發表於 2006-12-28 18:13:12 | 只看該作者

Re: 請教有關音響的寶貴知識!

[quote:5c71ff9e96="hifi1663"]您們好!我是HIFI1663,上次我發表文章,想話升級套音響,WINDWSS叫我請教STEPHEN 2K大哥,教我DIY 1 條POWER CODE和摩電源部份的電容,再加DAC,就有明顯的改善,但小弟知識淺薄,不識DIY條POWER CODE和摩電源部份的電容,但請問聲,我可否淨喺買部DAC機加上去,效果會不會好?如果好的話,加部甚麽牌子和甚麼型號的DAC機;是最經濟和最適合我的?我嘅音響組合是(DVD機是ATECS 963
PLAYER和AMP機是ONKYO TX-SR603,喇叭是ROGERS LS33).我主要是用來聽歌的,希望各位俾些意見!多謝!唔該! :shock:[/quote]

以上的套裝是AV組合,並不是不可以聽歌,如果摩機後提升也不會很多的,至於POWER CODE也不會及獨立電源線明顯的,我有朋友將一部AV機大改後只有些微的分別($5000),所以無謂浪費金錢,不如另加一機聽歌。
至於DAC你可以用多少錢買呢?不如買部純CD機吧!會更好的。
laofeng 發表於 2006-12-28 18:39:31 | 只看該作者

[quote:9a4b12d7b2="modi"][quote:9a4b12d7b2="hifi1663"]您們好!我是HIFI1663,上次我發表文章,想話升級套音響,WINDWSS叫我請教STEPHEN 2K大哥,教我DIY 1 條POWER CODE和摩電源部份的電容,再加DAC,就有明顯的改善,但小弟知識淺薄,不識DIY條POWER CODE和摩電源部份的電容,但請問聲,我可否淨喺買部DAC機加上去,效果會不會好?如果好的話,加部甚麽牌子和甚麼型號的DAC機;是最經濟和最適合我的?我嘅音響組合是(DVD機是ATECS 963
PLAYER和AMP機是ONKYO TX-SR603,喇叭是ROGERS LS33).我主要是用來聽歌的,希望各位俾些意見!多謝!唔該! :shock:[/quote]

以上的套裝是AV組合,並不是不可以聽歌,如果摩機後提升也不會很多的,至於POWER CODE也不會及獨立電源線明顯的,我有朋友將一部AV機大改後只有些微的分別($5000),所以無謂浪費金錢,不如另加一機聽歌。
至於DAC你可以用多少錢買呢?不如買部純CD機吧!會更好的。[/quote]

十分同意modi兄的建議! 摩機當然有可能帶來改善, 但都要看如何摩, 以及原機屬何質素。我有個朋友最鍾意摩機, 部部都拆過搞過, 而且係不計工本, 喪換補品靚料 (銀線、Blackgate電容等)。佢肯花好多好多錢, 但老實講, 同取得的效果好似不太成正比。個人意見而已。
stephen2k 發表於 2006-12-28 20:10:06 | 只看該作者
原來有大哥話叫你問我呀, 對不起, 其實我唔係太識摩機, 你應該請教dynamic dog 兄就真

致於你套機, 不如大擔一些, 成套換鬼曬去, 真的, 現今的發燒友真開心, 因為玩hifi 平了很多, 大家不如建議佢買什麼器材吧

謝謝

SSWONG 發表於 2006-12-29 09:46:50 | 只看該作者

[quote:3dafeda80c="laofeng"][quote:3dafeda80c="modi"][quote:3dafeda80c="hifi1663"]您們好!我是HIFI1663,上次我發表文章,想話升級套音響,WINDWSS叫我請教STEPHEN 2K大哥,教我DIY 1 條POWER CODE和摩電源部份的電容,再加DAC,就有明顯的改善,但小弟知識淺薄,不識DIY條POWER CODE和摩電源部份的電容,但請問聲,我可否淨喺買部DAC機加上去,效果會不會好?如果好的話,加部甚麽牌子和甚麼型號的DAC機;是最經濟和最適合我的?我嘅音響組合是(DVD機是ATECS 963

至於DAC你可以用多少錢買呢?不如買部純CD機吧!會更好的。[/quote]

十分同意modi兄的建議! 摩機當然有可能帶來改善, 但都要看如何摩, 以及原機屬何質素。我有個朋友最鍾意摩機, 部部都拆過搞過, 而且係不計工本, 喪換補品靚料 (銀線、Blackgate電容等)。佢肯花好多好多錢, 但老實講, 同取得的效果好似不太成正比。個人意見而已。[/quote]

个人觉得Blackgate电容用再电源部份效果较明显。而且BG用在AMP比用在CDP较值得。我的AUDIOLAB在PRE-AMP部份和电源部全换了BG后,效果很好,还没真正RUN IN都比之前好多了。 但放在CDP上就没那么出色。。