查看: 169733|回復: 139

元朗發燒同好會

ewcl 發表於 2007-3-3 09:02:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Hi all brother,

你地依家用緊咩音響組合啊?

相關帖子

keniche 發表於 2007-3-5 10:56:33 | 顯示全部樓層

元朗友

Marantz PM-8(1978年)+Cayin CD-22 /Ca 640c V2+JM 807V
Denon AV 1803+DVD2910/Sony dvp仔
普普通通玩下姐,同發燒友真係冇得比架!但都想同元朗D音響友交流一下,有問題又可聚聚研究一下都幾好架,你的組合呢?
 樓主| ewcl 發表於 2007-3-9 11:06:36 | 顯示全部樓層
我用緊Sonus Faber Grand Piano Home,

Amp 由 Accuphase E210 轉 Musical Fidelity A308 轉 CAV A8.
Harman Kardon DVD25 + (朋友支持的cd 機...eg.primare cd31, Audio aero capitole se..等等)
keniche 發表於 2007-3-9 11:22:03 | 顯示全部樓層
好勁呀!發燒野,有冇家庭合照睇下呀?
有D問題想請教下,點解640C及Cayin CD-22的聲都好似冇2910dvd/SACD咁好?有時想,係咪自己唔識聽咩叫靚聲?
 樓主| ewcl 發表於 2007-3-14 11:35:21 | 顯示全部樓層
[quote:a56c272339="keniche"]好勁呀!發燒野,有冇家庭合照睇下呀?
有D問題想請教下,點解640C及Cayin CD-22的聲都好似冇2910dvd/SACD咁好?有時想,係咪自己唔識聽咩叫靚聲?[/quote]

最緊要自己覺得靚聲 :
你住邊架? 得閑可過來玩下 :
keniche 發表於 2007-3-14 18:29:03 | 顯示全部樓層
上攸田,近吾近你住個度?我D老野都係聽翻D舊歌,eg.蔡琴,陳潔麗,近期發覺中樂原來好正,你都試下啦
 樓主| ewcl 發表於 2007-3-14 18:51:04 | 顯示全部樓層
[quote:e8c3d968a3="keniche"]上攸田,近吾近你住個度?我D老野都係聽翻D舊歌,eg.蔡琴,陳潔麗,近期發覺中樂原來好正,你都試下啦[/quote]

我近錦繡花園, 得閑咪約我吹吹水0羅. :
keniche 發表於 2007-3-19 11:48:32 | 顯示全部樓層
放假去你度研究一下咩叫靚聲都好喎,介唔介意?
 樓主| ewcl 發表於 2007-3-19 16:55:57 | 顯示全部樓層
[quote:a2d98a47ca="keniche"]放假去你度研究一下咩叫靚聲都好喎,介唔介意?[/quote]

歡迎啦.

可以pm我留電話. :
keniche 發表於 2007-4-2 11:12:43 | 顯示全部樓層

元朗友

終於寫到字回覆到你剌,近日試過動對新德克三四百元平價喇叭線,比我用對散剪德國敏力空氣銀線冇乜分別,覺得線材呢樣野,改善方面至多5%貴野吾敢買,怕又係差不多,有乜平平地既改善方法?
還有,HI-FI fever好似冇乜元朗友答咀,有就加入啦!
 樓主| ewcl 發表於 2007-4-2 14:33:40 | 顯示全部樓層
hi keniche,

我以前都用過atomic air呢個牌子喇叭線....銅的. 亦同你既想法一樣.

點知一同audioquest 條平線cv4 old model 比, 已有些少分別, 依家用緊對Acadia Supreme 仲正, 幫左套音響好多. 遲些搵你傾傾. 已留電給你.
chan000 發表於 2007-4-3 23:19:58 | 顯示全部樓層
schumann cable 平價但高質
 樓主| ewcl 發表於 2007-4-13 15:20:01 | 顯示全部樓層
[quote:8ee624c6c3="chan000"]schumann cable 平價但高質[/quote]

any photo? how much?

thanks
chan000 發表於 2007-4-13 20:45:28 | 顯示全部樓層
去review33二手市場看看吧!
 樓主| ewcl 發表於 2007-4-14 12:49:45 | 顯示全部樓層
[quote:ad40c55830="chan000"]去review33二手市場看看吧![/quote]

ok, thank you 8)
 樓主| ewcl 發表於 2007-4-20 10:13:44 | 顯示全部樓層
[quote:97b974d063="ewcl"][quote:97b974d063="chan000"]去review33二手市場看看吧![/quote]

ok, thank you 8)[/quote]

any yuen long brother here? :

go go go :twisted:
keniche 發表於 2007-5-22 20:14:30 | 顯示全部樓層
Ewcl:
好久上不到來,打個招呼先,此網有病,打極登入都入吾到,上次去電給你,獲益良多,有空再跟你學習學習,睇來,元朗發燒友吾多喎..........
z762 發表於 2007-5-23 01:34:46 | 顯示全部樓層
我都係元朗友 , 我係入門級 ,  有排都未去到發燒.
一堆平器材 :
AV amp : Denon 2807
CDP      : Dantax CD - 1T
SPK      : Wharfedale RB - 27  <---- 目標 Monitor Audio RS - 8
DVD     :勁平SONY  <---- 申請換機中
int. amp:諗緊買邊部
 樓主| ewcl 發表於 2007-5-23 08:50:01 | 顯示全部樓層
[quote:7e91a57a89="keniche"]Ewcl:
好久上不到來,打個招呼先,此網有病,打極登入都入吾到,上次去電給你,獲益良多,有空再跟你學習學習,睇來,元朗發燒友吾多喎..........[/quote]

keniche hing,

你比我呃到啦, 其實我係初哥一名
 樓主| ewcl 發表於 2007-5-23 08:52:02 | 顯示全部樓層
[quote:f1ba07a1ad="z762"]我都係元朗友 , 我係入門級 ,  有排都未去到發燒.
一堆平器材 :
AV amp : Denon 2807
CDP      : Dantax CD - 1T
SPK      : Wharfedale RB - 27  <---- 目標 Monitor Audio RS - 8
DVD     :勁平SONY  <---- 申請換機中
int. amp:諗緊買邊部[/quote]

welcome ar 2762 hing,

其實貴有貴玩, 平有平玩啫.
你既budget幾多?  8)
gunnerwah 發表於 2007-5-27 15:06:55 | 顯示全部樓層
細佬都係住係元朗,現有

Cdp : Acram CD73
DVDP : Denon  VD1103
AV Amp : Onkyo TXR-701
Amp : Inamge SE-8I
Speaker : Castle Richmond 3I

望大家指教指教!
keniche 發表於 2007-5-30 18:14:49 | 顯示全部樓層
GUNNER:
多謝你加入呀!Gunner有無玩鎗呀?有興趣了解一下你對喇叭,係咪貴野?
keniche 發表於 2007-5-30 18:17:09 | 顯示全部樓層
CD73,其實早排都有唸架,正吾正?
gunnerwah 發表於 2007-5-31 20:47:07 | 顯示全部樓層
[quote:259d2e77ef="keniche"]GUNNER:
多謝你加入呀!Gunner有無玩鎗呀?有興趣了解一下你對喇叭,係咪貴野?[/quote]

以前都有玩o下鎗仔, 有枝mc51 .
細佬對Castle 用o左4K 樓下,係英國貨,手工正!
gunnerwah 發表於 2007-5-31 20:49:34 | 顯示全部樓層
[quote:a967c40350="keniche"]CD73,其實早排都有唸架,正吾正?[/quote]

部機都幾好,音樂味唔錯,又係英國o野,不過而家轉o左代理,真係買時要諗諗!
 樓主| ewcl 發表於 2007-6-1 09:18:18 | 顯示全部樓層
[quote:6754f907f9="gunnerwah"][quote:6754f907f9="keniche"]CD73,其實早排都有唸架,正吾正?[/quote]

部機都幾好,音樂味唔錯,又係英國o野,不過而家轉o左代理,真係買時要諗諗![/quote]

cd73 幾銀 :
gunnerwah 發表於 2007-6-1 20:41:26 | 顯示全部樓層
[quote:fb3604964d="ewcl"][quote:fb3604964d="gunnerwah"][quote:fb3604964d="keniche"]CD73,其實早排都有唸架,正吾正?[/quote]

部機都幾好,音樂味唔錯,又係英國o野,不過而家轉o左代理,真係買時要諗諗![/quote]

cd73 幾銀 :[/quote]

兩年多前買的,大約四千五元!係台灣做的 !
不過而家係GP 做代理,唔知有無任何改變!
 樓主| ewcl 發表於 2007-6-5 15:21:44 | 顯示全部樓層
[quote:09f5312aa6="gunnerwah"][quote:09f5312aa6="ewcl"][quote:09f5312aa6="gunnerwah"][quote:09f5312aa6="keniche"]CD73,其實早排都有唸架,正吾正?[/quote]

cd73 幾銀 :[/quote]

兩年多前買的,大約四千五元!係台灣做的 !
不過而家係GP 做代理,唔知有無任何改變![/quote]

搵日要聽聽先得 8)
forrestlo 發表於 2007-8-26 17:53:34 | 顯示全部樓層
元朗友報到. 我都係新手. 多多指教!

CDP: Shanling CD100 (IC:Silver Sonic BL-1, PC: XLO Ultra X-10 [DIY])
INT AMP: Cambridge Audio 640A V2 (PC: 3TS20 [DIY])  
DVDP: Pioneer DV490-V-S
AV AMP: Cambridge Audio 540R V2
SPK: JMLab 706V (SC: Sound From Heaven II [DIY])
fionne 發表於 2007-8-28 21:37:27 | 顯示全部樓層

电脑音乐经DAC落Hi-Fi经验谈

大家有无这方面的经验?原来搞得好,花少少钱,效果竟可以比美Hi End器材!
 樓主| ewcl 發表於 2007-8-31 14:17:32 | 顯示全部樓層

Re: 电脑音乐经DAC落Hi-Fi经验谈

[quote:976e4063dc="fionne"]大家有无这方面的经验?原来搞得好,花少少钱,效果竟可以比美Hi End器材![/quote]

我都想知有無方法 :
borischan 發表於 2007-9-14 21:51:00 | 顯示全部樓層
我是新人, 請各多多指教
marantz 170dc  control is marantz 3250 speaker is wharfedale dvp-s3000 這様如何? 我覺得有點硬. 換件 mac 1700 mcintosh 是否會好一點?
borischan 發表於 2007-9-14 21:55:40 | 顯示全部樓層
我是新人, 請各多多指教
marantz 170dc control is marantz 3250 speaker is wharfedale dvp-s3000 這様如何? 我覺得有點硬. 換件 mac 1700 mcintosh 是否會好一點?
modi 發表於 2007-9-28 21:58:08 | 顯示全部樓層
原來元朗都有這麼多發燒友的,Hi大家好,我都算是元朗吧,我住在天水圍,家中的器材也是普普通通吧!
希望大家可以多些交流。

CD機:斯巴克SCD-50T / SONY XA55ES
前 級:DIY馬記M7
後 級:DIY300B
喇 叭:TSM600
 樓主| ewcl 發表於 2007-10-2 14:24:09 | 顯示全部樓層
我住元朗架.....遲些去天水圍拜訪你
 樓主| ewcl 發表於 2008-1-9 14:34:46 | 顯示全部樓層
[quote:93a2c27e8e="ewcl"]我住元朗架.....遲些去天水圍拜訪你[/quote]

呢排好靜
keniche 發表於 2008-3-12 17:27:08 | 顯示全部樓層
真係靜左好耐喎.去晒邊???遷出元朗? :?:
 樓主| ewcl 發表於 2008-3-17 00:04:52 | 顯示全部樓層
[quote:7b64f24516="keniche"]真係靜左好耐喎.去晒邊???遷出元朗? :?:[/quote]

0係到 :
keniche 發表於 2008-3-23 20:54:36 | 顯示全部樓層
重有人覆,近排有咩新玩具?
 樓主| ewcl 發表於 2008-3-24 17:11:47 | 顯示全部樓層
[quote:38380d31dc="keniche"]重有人覆,近排有咩新玩具?[/quote]

無咩玩具玩..... :cry:

好窮 :cry:
laukcr 發表於 2008-3-26 22:16:48 | 顯示全部樓層
Monark 是什麼  Country 嗱叭 ? 好嗎 ? 
keniche 發表於 2008-3-28 13:25:29 | 顯示全部樓層
Ewcl:
重係住錦鏽附近嗎?以前都跟你通過電話了,還未約時間到你家欣賞一下你的設備,再計劃一下好嗎?帶隻"胡琳"的爵士樂試試也好。
 樓主| ewcl 發表於 2008-3-28 17:05:05 | 顯示全部樓層
[quote:91de649ed0="keniche"]Ewcl:
重係住錦鏽附近嗎?以前都跟你通過電話了,還未約時間到你家欣賞一下你的設備,再計劃一下好嗎?帶隻"胡琳"的爵士樂試試也好。[/quote]

yes ar, 屋企依家亂到死, 執完屋先再約. :
keniche 發表於 2008-4-1 14:09:15 | 顯示全部樓層
一言為定,call me
 樓主| ewcl 發表於 2008-4-2 12:28:20 | 顯示全部樓層
[quote:49b498a1ed="keniche"]一言為定,call me[/quote]

ok :
keniche 發表於 2008-4-22 18:05:25 | 顯示全部樓層
Ewel
汁完屋味?幾時可以招呼下D元朗HI-FI友呀?
 樓主| ewcl 發表於 2008-4-25 23:03:56 | 顯示全部樓層
[quote:1b3d2fd902="keniche"]Ewel
汁完屋味?幾時可以招呼下D元朗HI-FI友呀?[/quote]

要5月尾先得, 呢排忙緊應付考試 :
lok6343 發表於 2008-5-3 02:36:10 | 顯示全部樓層
大家好!小弟很年輕!希望唔好介意!但非常熱愛音響!小弟用緊一台YAMAHA DSP A1 的AV擴音機!此機玩過之後他的力水同功率真的相當大~推(媽)8"座地喇叭低音效果真的非常可怕聽到個人好似會跳起咁!有一天小弟去沖好立克飲一覺不小心........倒寫左......結果就....我立即把電源關掉可惜我知道關掉都是沒用.....想起真的不想再說了!當時的心情簡直難易型容真的很傷心同想哭出來!此機和我有5年的感情就咁玩完~~!現在想起都有點想哭!現在小弟玩緊一些自製DIY的平價膽錫合併機!聽完之後發覺低音力水真的相差很大!但人聲各方面都理想!那麼現在開始聽老歌發覺聽老歌開始有點很好的感覺!但現在真係有幾老的歌就聽幾老....同我小弟的外表簡直好像不會發生的!現在小弟有的喇叭一對(chario 書架型喇叭 個低音反射是向下的型號唔知係咩)此喇叭聽洛空氣感很重聽洛很(書)服!(8"書架型Mission 762i 一對),(惠威 杜希2.1的4"書架型喇叭一對)同埋現在放左上網個對(TANNOY 707音箱一對)(天朗70週年紀念版),相中是本人所住的家!可看相http://www.bidba.com/auctiondetails.php?itemname=TANNOY-70770---&id=18471
lok6343 發表於 2008-5-3 02:37:09 | 顯示全部樓層
我都係住元朗個邊^^
 樓主| ewcl 發表於 2008-5-6 09:03:25 | 顯示全部樓層
亞洛,

似你鋪頭多d 喎..??