打印 上一主題 下一主題

我想知道隔音如何做後好~

ricky42c 發表於 2008-9-8 01:10:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
因要搬,之後打算用一間房做當書房及聽歌用,自已唔想嘈到他人,想做好的個隔音,有咩可行又合付經濟效益做法?
thanks all~C HING
alfcat 發表於 2008-9-8 21:03:46 | 只看該作者
Dyna 兄,

我自己的 Hi Fi也搬過幾次位. 每一次我都會這樣考慮 ....

聽歌的地方有幾大? 對speakers 向那個方向? 向街, no need la ... 所有聲都出去了. 地方只是 80 sq ft .... 值唔值得做隔音呢? 做完隔音, 間房細多十尺 .... 唉, 開到幾大聲?

Speaker 對住隔離房, etc. 你也要明白另一點 ... 做隔音要做得好, 要成間房做, 唔係只做一塊牆. 二, 門邊又如何? 門檻會漏聲 .... 又封埋?

如果你是想"吸音", 唔係"隔音" ..... 可以用地氈, 咕臣, 窗簾之類 .... 唔係太貴.

我的電視台房是隔音的 .... 入面開槍打死人, 出面都無人知! 但老實講句, 將自己間房整成咁 ..... 好wut突! 四面牆都是白色 .... 大吉利是!

CAT
 樓主| ricky42c 發表於 2008-9-8 23:00:03 | 只看該作者
[quote:80e23a51db="alfcat"]Dyna 兄,

我自己的 Hi Fi也搬過幾次位. 每一次我都會這樣考慮 ....

聽歌的地方有幾大? 對speakers 向那個方向? 向街, no need la ... 所有聲都出去了. 地方只是 80 sq ft .... 值唔值得做隔音呢? 做完隔音, 間房細多十尺 .... 唉, 開到幾大聲?

Speaker 對住隔離房, etc. 你也要明白另一點 ... 做隔音要做得好, 要成間房做, 唔係只做一塊牆. 二, 門邊又如何? 門檻會漏聲 .... 又封埋?

如果你是想"吸音", 唔係"隔音" ..... 可以用地氈, 咕臣, 窗簾之類 .... 唔係太貴.

我的電視台房是隔音的 .... 入面開槍打死人, 出面都無人知! 但老實講句, 將自己間房整成咁 ..... 好wut突! 四面牆都是白色 .... 大吉利是!

CAT[/quote]

Cat Hing.
其實我知道作為一個住所想做到全隔音是無可能的時,反而做吸音是可行的,我有個想法是做個假天花,地板上加地氈,三面牆和窗都加窗簾(天鵝绒布),門邊加隔音棉條,我想個效果都可以接受吧!
仲有咩好題意?
THANKS!!
DYNA
alfcat 發表於 2008-9-9 08:20:49 | 只看該作者
Dyna 兄,

以我個人來說, 這樣的安排已經很好了.

不過也要考慮: 假天花會把天花改低了多少? 因新樓大多只有8.5尺樓底, 假天花通常也要約半尺.

地氈最好唔好用釘死那種, 方便拿好洗或吏換.

咕臣也有很大的作為, 可加入考慮名單.

也可考慮放兩隻大高達在牆角 .... 哈哈, irregular shape 在牆角可以作反射 ....  :
autumnleaf 發表於 2008-9-30 08:01:18 | 只看該作者
聽 Hifi 最大既投資唔係器材, 係自己間屋...