打印 上一主題 下一主題

PLease be alert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DUALXEON 發表於 2009-3-25 00:58:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
Case one

Credit Card

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| DUALXEON 發表於 2009-3-25 01:00:41 | 只看該作者
Case two

記得check單,以免被騙

45+36+65+68+98+88+8+68+42 = $518!!!

賬單清楚列明每項收費,但係加埋總數竟然係多左$30, 仲再加一!一共多收$33!!!

向侍應投訴 , 回應是電腦出錯(?!), 立即退回現金 $30; (仍多收$3加一)。
我們表示已知他們不是第一次如此,這是明顯是行騙。
我們質問侍應為何明知電腦有錯還不更正或用人手核對賬單才給客人 ,他們竟辯稱因不是每張單都會出錯, 所以不會人手核對賬單.
(當然喇,銀碼少的賬單就不能多收, 以免露出馬腳。分明搏大霧! )

當我要取走賬單時,他們便大為緊張, 說賬單不可取走, 要留作公司紀錄。
客人怎會不許拿走賬單?我不理會他們取走賬單作投訴証據。

大家記著forward比你d friend知, 除左呢間享荃灣既某京川滬菜館外, 可能其他食肆或商舖亦有此行徑! 小心小心!!

本帖子中包含更多資源

x
ricky42c 發表於 2009-3-30 00:57:22 | 只看該作者
我都有試過好多次,但多數是叫菜遲左取消,但老溤無改單,我亦都一定吾比小費!
食都食得吾開心,怎可能比小費,唔小佢當比左~
samuelsum 發表於 2009-4-7 23:03:20 | 只看該作者
香港都唔算太嚴重, 澳門 / 國內差唔多唔係熟客的香港人...就好多時都遇到case two

澳門尤其流行case two, 包括酒店內的中餐館, 西餐好難做你的
 樓主| DUALXEON 發表於 2009-4-17 15:46:07 | 只看該作者

本帖子中包含更多資源

x