查看: 83012|回復: 84

[發燒活動] Digital Audio 比試會 III (七月九日下午二時)

kk_ho 發表於 2011-6-24 01:56:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
發燒活動 : Digital Audio 比試會 III  

安排了:
2部NA7004.(2部係全改, 其中一部強行植入192KHz&24bits 升頻模塊,以使任何一種歌曲也可抽低LINN, 以對馬仔兩位用家一個最終交待), 吾贏切
2部AD1955 CD+DAC by 2 classmate. (其中一部取走了)
1隻Apple Airport express 示範AirPlay 光千入AD1955 DAC. (吾駛用NA7004),多謝CKEUNG 借出。
1部AD1955 KK Ver DAC with Super Card.

活動地點        HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
日期:     2011年7月九號
時間        2時至5時
沒有ODIN 喇叭

主講者 :  KK

費用全免,20人上限,快手

議程:
AIRPLAY streaming to all machine

費用全免, 必須在此留名, 名額20人, 5人才成團, 及人少D, 自然有靚位

每個登記衹限一個人來, 麻煩各自登記

已報名: 又係D熟口熟面既粉絲......
h0200231
SamSam
manlam168
fansiuchan
steve138
MUKA (no LINN, due to some issue).
TMMI
houstontsang
Horace
CKEUNG

Playlist : 可提出, 有修改基制, 但請於八號晚前提出
農民 : Beyond
STRIKE : Chan Kwong Wing (Infernal Affairs II)
'S Wonderful : Diana Krall Live from Paris
Songbird : Kenny G Live
The Stimulators/New Year's Eve on the Waterfront : Yg Acoustic
眼睛不能沒眼淚 : 古巨基
"夢想號"黃包車 : 甄妮
甜蜜蜜 (Live at Dragon Studio) : 黎明
為您鍾情 : 羅敏莊
留香恨 : 鄭少秋
鮮花滿月樓 : 張德蘭
願君心記取 : 張德蘭
Pink Floyd - The Walls (track: "Another Brick of Wall")
Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (track: "The Time")
Dave Brubeck Quartet - Take Five
Kenny G Live (japan version)
What are difference a day makes : Ingram Washington

Disc:
Dark Side of the Moon : Pink Floyd
2004-2010 原音精選

Equipment:
Marantz NA7004 with Airplay (全摩版)  by KK.Ho
Gigabitrouter
AAC, FLAC 音樂檔 (真金白銀買)
Windows 7 Professional version PC (With all license)
IPAD 2 with plug player.
Modi M7 preamp
Modi 300B or KT88 power amp
KK UCD400 class D amp
KK CD-PRO2 with DAC.
Option : SEAS ODIN Speaker
全部使用 Modi 隔離牛.

注意事項:
1. 準時開局.
2. 不可拍攝, 拍片. 錄音,錄影。
3. 不接受自帶音樂檔,Iphone, Ipod, IPad測試, 恐防有毒。
4. 不接受自帶其它media player 或你的NA7004測試
5. 有 Q & A 時段, KK主持
6. 為確保有最完美效果,試聽期間,請關掉無線電話及謝絕通話。
Horace 發表於 2011-6-24 09:32:13 | 顯示全部樓層

改左期 ok 啦 ... 可唔可以帶多位朋友黎? 佢叫 michael
tmmi 發表於 2011-6-24 09:51:52 | 顯示全部樓層

報名 快、快
重有Odin試聽
b16zx 發表於 2011-6-24 11:49:33 | 顯示全部樓層
我報名
manlam168 發表於 2011-6-24 12:47:23 | 顯示全部樓層
我又報名
fansiuchan 發表於 2011-6-24 13:33:58 | 顯示全部樓層
我報名
steve138 發表於 2011-6-24 13:48:52 | 顯示全部樓層

我報名. 要去家長會. 未能出席. 請除消我的報名.
h0200231 發表於 2011-6-24 19:38:25 | 顯示全部樓層
我報名
h0200231 發表於 2011-6-24 19:38:41 | 顯示全部樓層
我報名
ckeung 發表於 2011-6-24 23:57:36 | 顯示全部樓層
好想到, 但來不到, 怎樣取機 ?
samuelsum 發表於 2011-6-25 17:54:15 | 顯示全部樓層
包唔包括小弟部機? 報名先, 包就拎埋錢來
h0200231 發表於 2011-6-25 20:12:22 | 顯示全部樓層
"預告: 試機會IV會又出現番LINN, 到時二部馬仔已全改,其中一部強行植入192KHz 升頻模塊,以使任何一種歌曲也可抽低LINN."
睇見紅色呢句野令我感到KK Sir真係要消滅所有地球上最強既對手
muka 發表於 2011-6-25 21:21:53 | 顯示全部樓層
不用胆机試試看
shbyeung 發表於 2011-6-25 23:32:09 | 顯示全部樓層
我報名
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-26 02:30:34 | 顯示全部樓層
吾植入升頻係NA7004同LINN 比拼, 有贏有輸

植入後,LINN肯定甩在後面.

但點解一早吾植入,是有原因的. 要顧及CS4398 coefficient digital filter 問題.

入來的信號44.1, 48, 96, 192, IIC bus 會有野send 去俾 CS4398 去改digital filter 特性.

強行植入, 要改番CS4398 行Manual mode.

你地明吾明我講乜.
manlam168 發表於 2011-6-26 10:31:50 | 顯示全部樓層
吾明你講乜,我只係想聽CD-PRO2
重有請問幾時有CD機開班呀.
samuelsum 發表於 2011-6-26 11:22:56 | 顯示全部樓層
回復 15# kk_ho

"instantaneous" distortion ?!?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-26 13:28:21 | 顯示全部樓層
CDPRO2 衹會開全RMG, Blackgate 班.
或成品
steve138 發表於 2011-6-26 16:33:15 | 顯示全部樓層
改了期, 我又再報名.
我要參加 DAC + CD 班.
h0200231 發表於 2011-6-26 17:10:35 | 顯示全部樓層
我又要報名,玩到咁大洗濕左個頭,唔報名唔得
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-26 17:55:11 | 顯示全部樓層

我現在係hififever.

己硬改了, 一定要行hardware mode.

硬set 左CS4398 在192KHz de-emphasis mode.

一試夢想號黃包車, 赫左一跳, 更實淨更狠, 比1955 中級零件更狠

LINN 的音樂感在NA7004 出現了

要加咁多野至抽低(可能)LINN, 諗起都有D可怕
muka 發表於 2011-6-26 22:10:00 | 顯示全部樓層
Linn 是行24/192的,在我家中試試。從功放到喇叭都用我的,一人一次主場之利,如何?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-26 22:30:47 | 顯示全部樓層

強行植入192KHz 升頻模塊

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-26 22:40:17 | 顯示全部樓層
Muka, 最多招待多少hififever 會員, 我要帶四部機, 點攪.

你吾講我都吾知LINN 原來任何時間都行192KHz,24bits 處理
還是我今次在hififever用DSP-Z11 做功率放?

用 audio-GD 前級推UCD400 都得.
muka 發表於 2011-6-27 13:42:27 | 顯示全部樓層
清空車尾箱給你。家中地方淺窄,實在容不下聽眾,不如你安排HDAV作評審。
Linn全程是升頻至24/192, 它還加入了對"excessive use of dynamic range compression"的處理。
現代的CD remastering 把loudness 加大,而Linn會對削峯的地方作出修正,所以音色比較"soft"
NA7004升頻是我其待的。
wongsfn123 發表於 2011-6-27 15:23:00 | 顯示全部樓層
我又報名
tmmi 發表於 2011-6-27 17:17:18 | 顯示全部樓層
改到咁,呢部仲係咪叫Marantz NA7004
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-27 19:27:08 | 顯示全部樓層

好,就约AVMAN 评选。还有乐闻细陈生
地点在hififever.

我预备胆机及UCD amp.

你要什么,我去准备。

那么边日方便?

十年前,同陳偉明打snooker, 佢教我一樣野,吾好以為嬴一個紅波就當嬴,要一開始就147.
結果當年比佢1Q打左120度,我剩係打左開球一Q
hifi-brush 發表於 2011-6-27 19:54:22 | 顯示全部樓層
咁熱鬧,想唔報名都唔得!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-27 20:16:23 | 顯示全部樓層
好似去到最终一战情况,祗有一部机可以活著。
败者永不番身。
b16zx 發表於 2011-6-27 21:03:17 | 顯示全部樓層
KK_ho.        三十號不可以來!對不起!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-6-27 21:03:34 | 顯示全部樓層
我會在七月一,二號兩天在hififever 摩金色果部NA7004 獨立火牛部份(最花時間部份)

CDPRO2+DAC 三位大佬可上來取机。

如對硬改升頻果部NA7004,同中級版,和終極版比拼有興趣,可預先電我後上來聽聽。
注意沒有LINN 和ODIN

我的號碼你估下啦
muka 發表於 2011-6-27 21:04:43 | 顯示全部樓層
除了7月12日外。
請把UcD後級加進平衡輸入。
ckeung 發表於 2011-6-27 22:36:03 | 顯示全部樓層
我會在七月一,二號兩天在hififever 摩金色果部NA7004 獨立火牛部份(最花時間部份)

CDPRO2+DAC 三位大佬 ...
kk_ho 發表於 2011-6-27 21:03

kk sir, 我會上來取機, 我有你電話, 會先同你联絡, 若你在公司, 請幫我煲煲我部機, 看看有無問題, 因我住香港, 有問題的話, 拿回來比較痳煩, 謝.
csmith 發表於 2011-7-2 00:22:40 | 顯示全部樓層
count me....
b16zx 發表於 2011-7-2 01:05:21 | 顯示全部樓層
改咗七月我報名
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-2 16:09:47 | 顯示全部樓層
各方老友請從新報名, 由於細陳生工事繁忙, 我估計佢七時後才到達, 金色機主亦於六時後才到達.
請自己衡量時間. 吾改期啦.
h0200231 發表於 2011-7-2 21:32:41 | 顯示全部樓層
回復 37# kk_ho

我報名
samuelsum 發表於 2011-7-2 23:02:04 | 顯示全部樓層
SamSam想報
steve138 發表於 2011-7-2 23:16:21 | 顯示全部樓層
我報名
fansiuchan 發表於 2011-7-2 23:19:44 | 顯示全部樓層
報名
manlam168 發表於 2011-7-3 00:27:44 | 顯示全部樓層
KK SIR 有無 CD-PRO2 試聽呀
如果有,我報名
houstontsang 發表於 2011-7-3 10:43:37 | 顯示全部樓層
i want to join!!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-3 19:34:25 | 顯示全部樓層

Testing some config at home today.

Simultaneous play.
1. PC ITUNE --> AIRPLAY WIRE LAN --> Marantz NA7004 --> Analog output to DSP-Z11
2. PC ITUNE --> AIRPLAY WIRE LAN --> Marantz NA7004 --> Digital Coaxial output to DSP-Z11
3. PC ITUNE --> WIRE LAN --> APPLE Airport Express --> Digital Optical output to DSP-Z11
4.  PC ITUNE --> Realtek onboard soundcard --> Digital Coaxial output to DSP-Z11

Which one is best?

If 2,3,4 use external DAC to decode, what is the result?

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-3 21:47:10 | 顯示全部樓層

Synology USB Station with DSM3.1

Unknown ICON in NA7004

It can support AIRPLAY !!!!

Support Airport Express too.

本帖子中包含更多資源

x
tmmi 發表於 2011-7-3 22:30:43 | 顯示全部樓層
再報名
yliwid 發表於 2011-7-4 09:30:46 | 顯示全部樓層
Pls count me in for the July 9 audition. Tks
houstontsang 發表於 2011-7-4 10:44:54 | 顯示全部樓層
please add me~!
Horace 發表於 2011-7-4 16:40:21 | 顯示全部樓層
改左期 ok 啦 ... 可唔可以帶多位朋友黎? 佢叫 michael
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-4 20:25:03 | 顯示全部樓層
一個登記,一個人來。